perjantai 3. toukokuuta 2013

48. Luostarin eläintarhassa

Suuri perjantai eli pitkäperjantai oli täällä Romaniassa sekä pitkä että kuuma, sanoisinpa hikinen. Aamulla isä Neculai toimitti jumalanpalvekuksen ja sen jälkeen lähdimme taas luostariretkelle.

Hadambun luostarin ikonostaasi.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Matkamme suuntaiutui ensin Hadambun munkkiluostariin, jossa sosialistisen vallan väistyttä oli tehty huomattavasti töitä luostarin kohentamiseksi. Luostarissa oli sekä vanha että uusi kirkko.

Hadambun luostarissa yhdessä isä Neculain ja hänen poikiensa Andrein ja Gheorghen kanssa.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Meillä oli todella hyvä opas, ystäväni isä Neculai Dorneanu, teologian tohtori ja kirkkoherra Iasista. Hän ja hänen taitavat poikansa Andrei ja Gheorghe opastivat meitä tämänkin luostarin ihmeellisyyksiin.

Strutsi Hadambun luostarin eläintarhassa.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Varsinainen todellinen ihmetyksen aihe oli - yllätys, yllätys - luostarin eläintarha, josta löytyi erilaisia lintuja: joutsenia, kanoja, kukkoja, riikinkukkoja, strutseja ja mitä kaikkea siellä olikaan. Lisäksi oli joitain kotieläimiä: poneja, lampaita, pässejä ja muitakin.

Hadambun luostari eläintarhan suunnasta.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Eläintarha oli rakennettu pienen lammikon ympärille ja lammikossa vilisi äänestä päätellen ainakin sammakoita, kenties siellä oli kalojakin.

Suomalaisetkin opettelivat Suuren viikon nöyryyttä Hadambussa.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Koska oli Suuri perjantai ja hautakuva oli kannettu kirkkosaliin, me suomalaisetkin paikallisen tavan mukaan ryömimme tiettyjen seremonioitten jälkeen pöydän ali isäntien perässä.

Hadambun kirkon sisätilaa.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)


Kirkko oli täynnä uusia seinämaalauksia, joita täällä Romaniassa on kirkoissa runsaasti. Monet Hadambun maalauksista esittivät paikallisia romanialaisia ja moldovalaisia pyhiä, joita lienee nykyään noin sadan tienoilla lukumääräisesti. Romanian kirkko ei ole kovin vanha, eikäs siellä ole vielä kanonisoitu hirvittävän monia vuosia. Mutta paljon noita ns. omia pyhiä ainakin tämän kirkon seinämaalauksista löytyi.


Yli 30 asteen helle väsytti. Välillä piti istahtaakin.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Helle on sekä hellinyt että ajoittain jo piinannutkin meitä. Tänäänkin oli kuumaa, suurimman osan päivää ja vielä illallakin mittari pyörii 30 asteen tienoilla, keskipäivällä ja iltapäivällä ylikin sen. Mutta eipä valiteta, kun Suomessa on kuulemma alle 10 astetta ja ainakin osassa maata ei mitenkään kelpo keli. Pohjoisessa oli kuulemma satanut luntakin. Voipa olla vaikeuksia palatessa kotiin sopeutua Suomen kevääseen.

Hlincean luostarissakin oli pöytä alitettavana.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Hadambusta siirryimme vanhaan, Hlincean luostariin, jossa oli melko tummuneet seinät täynnä erittäin kauniita ja paikallisten taiteilijoiden jo satoja vuosia sitten sinne maalaamia pyhiä kuvia.

Hlincean luostarikirkon sisätilaa.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Hlinceastakin löytyi sekä uudempi että vanhempi kirkko. Ympäristöt olivat hienossa kunnossa ja koska tämä helle ei ole kestänyt vielä tolkuttoman kaunista ja parhaillaan on monien puiden ja kukkien kukinta-aika, ympäristön puut ja istutukset hivelivät suomalaistenkin silmää.

Hlincean luostarin pääkirkko.
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
Kunhan pääsen koto-Suomeen, kirjoitan taas uusia artikkeleita romanialaisista luostareista Ortodoksi.netiin. Jo nyt siellä on artikkeleita useista merkittävistä romanialaisista luostareista, joihin voi käydä halutessaan tutustumassa siellä. Suosittelen, ne ovat todella merkittäviä luostareita maailmanlaajuisestikin ja osa niistä on listattu myös UNESCOn maailman perintökohteiksi. Tulemme tällä matkalla mahdollisesti vierailemaan osassa niitäkin.

Tuossa jupinani lopussa on vielä videopätkä, jossa isä Neculain nuorin poika, 13-vuotias Gheorghe soittaa Suuren perjantain jumalanpalvekuksen alussa taalantoa ja romanialainen mies kelloja. Katselu saattaa vaatia hieman nopeampaa nettiyhteyttä. Jos haluat katsoa sen hieman keveämpänä YouTube-videona, sen voit tehdä tästä linkistä: "Talendotalentti".

Gheorghe Dorneanu soittaa taalandoa eli talendoa.
(Video (c) Hannu Pyykkönen)


HAP
happy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole ystävällinen ja kommentoi mieluiten omalla nimelläsi,
jos sinulla sellainen on.